VĖŽYS

Šiandien vėžys – nėra nuosprendis, nors ir išlieka sunkiu išbandymu tiek sergančiajam, tiek jo artimiesiems. Todėl ligos periodu itin svarbu skirti daug dėmesio bendrai sergančio žmogaus organizmo būklei, stengtis tenkinti visus jo poreikius ir taip kartu padėti susidoroti su liga. Medikai pripažįsta, kad ligonis, kuris visavertiškai maitinasi, lengviau pakelia gydymą, jam yra mažesnė nepageidaujamų poveikių ir komplikacijų rizika, galiausiai jis ilgiau gyvena. 

Kuo skiriasi medžiagų apykaita sergant vėžiu?

Organizmo, kuriame vyksta navikiniai procesai, energijos ir baltymų poreikis yra daug didesnis negu sveiko. Sergant vėžiu sparčiau vyksta oksidaciniai procesai, dėl kurių didėja žalingų laisvųjų radikalų kiekis. Todėl sergantiesiems labai svarbu gauti būtinų organizmui maistinių medžiagų, kurios padėtų jam kovoti su liga, paspartintų atsinaujinimo procesus.

Kai maistinių medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, kt.) gaunama nepakankamai, organizmas jų ieško savo rezervuose. Maistinių medžiagų trūkumas pasireiškia tada, kai sutrinka balansas tarp organizmo maistinių medžiagų poreikio ir aprūpinimo jomis. Disbalansas taip pat gali vystytis ir dėl netinkamo jų pasisavinimo.

Mitybos sutrikimai sergant vėžiu

Blogas maistinių medžiagų pasisavinimas. Sergant vėžiu dažnai sutrinka maistinių medžiagų pasisavinimo procesas, įtakos tam turi ir virškinamosios sistemos pažeidimai. Padėti gali specializuoti kalorijomis ir baltymais papildyti maisto priedai, produktai, kurie lengvai pasisavinami ir užtikrina organizmo aprūpinimą visomis būtinomis medžiagomis, nors porcijos gali būti ir nedidelės. Tai irgi labai svarbu, nes vėžiu sergantys ligoniai dažnai neturi apetito ir sunkiai prisiverčia ką nors suvalgyti. Taigi, pasitarus su gydytoju ir pasitelkus į pagalbą specializuotus medicininius maisto produktus (jų yra įvairių – sriubos, košės, desertai, užkandžiai ir t.t.), galima pasiekti, kad ir sunkiai sergančio ligonio mityba bus visavertė. Taip jis greičiau atsigaus po gydymo, sveiks, išvengs komplikacijų. Tokių ligonių mitybai gali pagelbėti specialios medicininės paskirties maisto produktai „Tonusline“, praturtinti skaidulomis (turintiems virškinimo problemų), papildytos baltymais ir kalorijomis sriubos, praturtinantys mitybą baltymais dribsniai, baltyminiai ir kalorijų papildai.

Svorio mažėjimas. Kadangi dėl ligos ar gydymo sergantiesiems vėžiu dažnai mažėja svoris, gydytojai tokiems pacientams rekomenduoja valgyti kaloringą ir baltymingą maistą. Tai nereiškia, kad reikia valgyti vien desertą ar keptą maistą, maistas turėtų būti visavertis, įvairus ir gerai toleruojamas. Kaip žinoma, daug baltymų ir kalorijų yra mėsoje, žuvyje, riebiame piene ir jo produktuose, riešutuose, ankštinėse daržovėse, kt. Maisto kaloringumą galima padidinti patiekalus pagardinant padažais. Sergantieji vėžiu turėtų stengtis užkandžiauti dažnai ir nedideliais kiekiais, o užkandžiuose turėtų būti daug baltymų, vitaminų, mineralų. Papildyti mitybą baltymais ir kalorijomis gali padėti ir specialūs jau minėti „Tonusline“ mitybos klinikos maisto ir kalorijų papildai.

Pykinimas, vėmimas – dažni ligos palydovai. Esant šiems požymiams, rekomenduojama dažnai ir nedidelėmis porcijomis valgyti lengvai virškinamą maistą, ir tik tą, kuris nekelia nemalonaus pojūčio.